Vluchtelingenwerk

Vluchtelingenwerk

Vluchtelingen

Vlakbij Luttelgeest ligt een bungalowpark. Vroeger was dit een vakantiepark. Nu al jaren een ‘multicultureel dorp’, met ongeveer 1000 inwoners: Vluchtelingen van over de hele wereld, vooral uit landen waar u, jij en ik liever niet komen. Maar hier kun je gewoon bij ze op bezoek! Wel even je ID meenemen….

Kerken in de regio

… bundelen hun krachten ten dienste van vluchtelingen. Er is onderling contact, zodat we als kerken geen dubbel werk doen, maar elkaar aanvullen en versterken in deze missie. Deze samenwerking krijgt een adres in “Werkgroep Kerk & Vluchteling Noordoostpolder/Urk”.

De reden

Leviticus 19 vermeldt dat wij de vreemdeling evenveel respect verschuldigd zijn als onze eigen volksgenoten. Jacobus zegt dat oprechte godsdienst gestalte krijgt in het omzien naar mensen die tegen wil en dank familie verloren hebben. Dat zijn er niet weinige onder de vluchtelingen.

De Fontein

… wil omzien naar mensen in nood, maar ook het Beste Nieuws uitdragen aan alle volken!
Buitenkansje misschien…?! Als Fontein willen we familie zijn voor deze mensen en onderwijs aangaande het christelijk geloof aanbieden. Dit laatste kan bijvoorbeeld door hen vervoer en vertaling aan te bieden op zondag.

House of Joy

Sinds 2013 is er een servicecentrum van de gezamenlijke kerken geopend vlakbij het AZC onder de naam House of Joy. Hier worden verschillende activiteiten voor asielzoekers aangeboden. Denk daarbij aan vrouwenochtenden, Nederlandse les, kinderclub en Bijbelstudiegroepen.

Bij één daarvan zijn enkele gemeenteleden van de Fontein betrokken. Door het werk wat onder de asielzoekers wordt gedaan ontstaan er meer contacten en komen er ook meer mensen op zondag naar één van de kerken in de Noordoostpolder.

Vanuit onze gemeente zijn er mensen die vluchtelingen halen en brengen op zondagmorgen voor de dienst. Ook zijn er regelmatig internationale diensten waar vluchtelingen naartoe gaan. Probleem is dat er op zaterdag en zondag geen openbaar vervoer is van en naar Luttelgeest, dus men is afhankelijk van mensen die willen rijden.

Het vluchtelingenwerk ziet ook een nieuwe trend ontstaan als gevolg van het kabinetsbeleid. Er zijn vluchtelingen die geen status krijgen, die wachten op een nieuwe procedure maar niet worden opgevangen in een AZC, zij worden steeds meer opgevangen door particulieren.

Contact

Heeft u vragen of opmerkingen, of wilt u zich inzetten voor vluchtelingen, neem contact op!

Ineke den Engelse-van Gelder
Emailadres: vluchtelingenwerk@vbg-emmeloord.nl

  *



  Contactgegevens:



  * Verplichte velden

   *



   Contactgegevens:



   * Verplichte velden

    *



    Contactgegevens:



    * Verplichte velden

     *



     Contactgegevens:



     * Verplichte velden

      *






      * Verplichte velden

       *



       Contactgegevens:




       * Verplichte velden

       Na theologie gestuurd te hebben in Apeldoorn (TUA) en Amsterdam (VU) en een aantal jaar als docent klassieke talen gewerkt te hebben, is Gerrit aan de slag gegaan als Bijbelleraar. Hij geeft op diverse plekken Bijbelcursussen, Bijbelstudies en preken. Zijn passie is om het Woord eenvoudig en met diepgang uit te leggen, zodat mensen geestelijk groeien, in de hoop en verwachting dat dit bijdraagt aan geestelijke volwassenheid van individuen en het gehele lichaam van Christus (Ef. 4:13).

       Studeerde theologie aan de Universiteit Utrecht (hoofdvak OT, bijvakken Hebreeuws en NT). Is in 2006 gepromoveerd op een onderzoek van de boeken Koningen. Bijbel lezen, en met anderen lezen, heeft zijn hart, of het nu op een Bijbelschool is (hij geeft les aan de Wittenberg), met studenten (werkte van 1999-2017 bij IFES), met kerkelijk werkers of met gemeenteleden (zie leesleefdeel.nl).