God leidt – Spreekt – Strijd

God leidt – Spreekt – Strijd

Schriftgedeelte

Bert Boer sprak in deze dienst over hoe God leidt, hoe Hij spreekt en hoe Hij strijd. Er werd gelezen uit Exodus 13:17-22, 14:1-4, 10-14

Gods leiding in je leven. Gods volk Israël heeft een moeilijke en vreselijke tijd gehad. Ze waren namelijk slaven in Egypte. En werden als slaaf misbruikt en uitgebuit. Echter God hoorde hun hulpgeroep en heeft Zijn volk bevrijd. Ook jij en ik zijn bevrijd. Zonder Jezus leefde je net als de Israëlieten. Je leefde onder de macht van satan en misbruikte hij jou en mij. Maar nu door Jezus werd je vrijgemaakt niet langer ben je meer een slaaf van de zonde. Jezus heeft door Zijn offer jou de zonden vergeven. Door Hem ben je veranderd. Je bent een nieuw mens geworden. En nu leef je niet langer alleen maar met God. Die jou leven wil leiden. Het oude leven is voorbij gegaan en het nieuwe is gekomen. Je bent gestorven en opgestaan.

God leidde Zijn volk naar het beloofde land. Door een vuur en wolkkolom. Ook nu leid Gods ons op onze levens weg door Zijn Woord en Geest. Het is niet altijd een makkelijke route die wij moeten gaan. Het kan een weg zijn die we als mens misschien niet begrijpen : waarom God ?. Toch betekent het niet God jou alleen laat op je levensweg. Hij is er en weet wat het beste voor jou is. God openbaart Zich aan jou en mij door Zijn Woord. En spreekt daardoor heen tot jou. Ook spreekt Hij door dromen en visioenen. En plaats Hij mensen op je levenspad. Zelfs engelen ! God spreekt en zegt tegen jou en mij wat wij moeten doen. Zijn stem kunnen we horen door stil te zijn. Om te horen wat Hij wil zeggen.
Het leven voor het volk Israël in Egypte was in en al dreiging. Ook wij kunnen ons in een geestelijke strijd bevinden. En moeten we zelfs keuzes maken op onze levensweg om te doen wat God vraagt of waar Hij ons heen wijst. Het kan dat je keuzes moet maken die helemaal niet logisch voor jezelf lijken. Wat heeft het nut en doel ervan?

Het volk kon geen kant meer op het zat in de val. Ook kan het dat jij niet meer weet wat je moet down. Vertrouw dan op Jezus. Vertrouw op Hem ook in onmogelijke situaties. Je zult overwinnaar zijn omdat Jezus jou overwinnaar is !
We hoeven de strijd niet alleen tegen de satan en zijn trawanten te strijden. God strijd. Ook in situaties die voor jou en mij onmogelijk lijken. God spreekt ook vandaag: wacht het maar rustig af en wees niet bang. De Heer heeft voor jou de overwinning behaald. De Israëlieten waren verlost uit Egypte. Ze hoeven niet zelf te strijden. Maar ze kregen het volgende te horen: de Heer zal voor u strijden , u hoeft niets te doen. In een andere vertaling staat dit: de Heer zal voor u strijden en u zult stil zijn.

Wees maar stil en luister naar God wat Hij tot jou wil zeggen. Hij zal je aanwijzingen geven. Hij wil jou en mijn leven sturen.
Durf je leven over te geven aan Hem. Overgave. Zodat je kunt getuigen dat het oude voorbij is gegaan en het nieuwe in jou leven is gekomen. Soms gaat de strijd en weg via andere wegen of een omweg. Verlies dan niet je geduld. Ook als je in een storm dreigt te komen. En je geen uitweg ziet net als het volk Israël. Ze konden geen kant meer op. Een groot leger kwam op hen af! Je kunt het gevoel hebben dat de vijand je overmeestert. Maar vlucht dan naar Jezus! God baant voor jou een weg een weg door misschien wel een zee. Breng je zorgen en lasten maar bij Jezus . Hij wil je rust geven.

Soms lijkt het een doodlopende weg die God met je gaat. Je bent door de zee gekomen en nu kom je terecht in de woestijn. Ook nu is God bij jou! Hoe de weg ook gaat uiteindelijk kom je bij het beloofde land. Het ergste wat ons kan overkomen in dit leven is je aardse leven verliezen. Maar niemand kan jou Jezus afpakken en het eeuwige leven. Hou je daar aan vast in je moeite en tijdens je strijd. God laat je niet los. God leid jou leven. Hij spreekt tot jou en Hij strijd voor jou. Wacht rustig af en wees niet bang maar zie hoe de Heer voor jou de overwinning heeft behaald. Het kruis is verslagen de dood heerst niet meer door de opgestane Heer. Halleluja amen! Naar aanleiding van een preek. Tekstgedeelte Exodus 13. 17 en 18. Exodus 14. 1 tot en met 4. 10 tot en met 12 en 13 en 14.

0 reacties

Voeg een reactie toe

  *  Contactgegevens:  * Verplichte velden

   *   Contactgegevens:   * Verplichte velden

    *    Contactgegevens:    * Verplichte velden

     *     Contactgegevens:     * Verplichte velden

      *


      * Verplichte velden

       *       Contactgegevens:
       * Verplichte velden

       Na theologie gestuurd te hebben in Apeldoorn (TUA) en Amsterdam (VU) en een aantal jaar als docent klassieke talen gewerkt te hebben, is Gerrit aan de slag gegaan als Bijbelleraar. Hij geeft op diverse plekken Bijbelcursussen, Bijbelstudies en preken. Zijn passie is om het Woord eenvoudig en met diepgang uit te leggen, zodat mensen geestelijk groeien, in de hoop en verwachting dat dit bijdraagt aan geestelijke volwassenheid van individuen en het gehele lichaam van Christus (Ef. 4:13).

       Studeerde theologie aan de Universiteit Utrecht (hoofdvak OT, bijvakken Hebreeuws en NT). Is in 2006 gepromoveerd op een onderzoek van de boeken Koningen. Bijbel lezen, en met anderen lezen, heeft zijn hart, of het nu op een Bijbelschool is (hij geeft les aan de Wittenberg), met studenten (werkte van 1999-2017 bij IFES), met kerkelijk werkers of met gemeenteleden (zie leesleefdeel.nl).